Průvodce MICHELIN Belgium & Luxembourg 2015: Zpátky ke kořenům

Společnost Michelin představila již 59. edici průvodce Michelin Guide Belgium & Luxembourg. Nachází se zde výběr 1,742 zařízení, z čehož je 667 hotelů a 1,075 restaurací. Deset restaurací v Belgii a jedna v Lucembursku získala ocenění michelinskou hvězdou pro rok 2015.

"Během putování napříč Belgií a Lucemburskem naši michelinští inspektoři zjistili, že šéfkuchaři neustále zjednodušují přípravu jídel s cílem nabídnout svým strávníkům chutnější a autentičtější kuchyni, která je inspirována zejména lokálními a sezónními produkty," poznamenává Michael Ellis, mezinárodní ředitel průvodců Michelin. "Toto 59. vydání přesně reflektuje co se dnes děje na gastronomické scéně. Šéfkuchaři jsou velmi zaujatí myšlenkou kombinovat tradiční kuchyni s exotickými chutěmi, a zároveň si hlídají ceny, aby takto připravené jídlo bylo cenově dostupné pro jejich zákazníky."

Tříhvězdičková zařízení - De Karmeliet v Brugách, Hof van Cleve v Kruishoutemu a Hertog Jan v Zedelgemu - všechna získala nejvyšší ocenění znovu pro rok 2015 a tak udržela svou pozici mezi světovou špičkou nejlepších restaurací. Restaurace Hertog Jan se přesunula do úžasně zrekonstruované stodoly na farmě a tím zdůraznili zásadní roli, kterou v jejich kuchyni hraje čerstvá zahradní zelenina v podání šéfkuchaře Gerta De Mangeleerse.

Tři restaurace v Belgii (region Brusel) dostaly poprvé svou hvězdu: Le Pigeon Noir v Uccle, která nabízí tradiční kuchyni kombinující jednoduchost a originální příchutě; Le Monde est Petit v Etterbeeku, jejíž šéfkuchař připravuje lokální speciality za použití exotického koření; a Da Mimmo ve Woluwe-Saint-Lambertu, autentická italská restaurace.

Čtyři restaurace ve Valonsku vyhrály hvězdu, včetně Héliport Brasserie v Liège, která nabízí velkorysou a chutnou stravu, a Aux Petits Oignons v Jodoigne, kde je hostům servírována moderní kuchyně. Další dvě - Philippe Meyers v Braine l'Alleud a Les Pieds dans le Plat v Marenne - jsou zařízení s oceněním Bib Gourmand potvrzující, že přijatelná cena může být spjata i s velmi kvalitní kuchyní.

Ze tří restaurací ve Flandrech, které v letošním roce získaly hvězdu, dvě jse nacházejí v Gentu: D'Oude Pastorie v Lochristi a Publiek, nové zařízení, jehož šéfkuchař Olly Ceulenaere nabízí zvláště šťavnaté pokrmy za příjemné ceny.  Tyto dvě položky demonstrují pokračující rozvoj a dospívání kulinářské scény v Gentu. Třetí jídelna, The Jane v Antwerpách, je umístěna v přebudované kapli pod vedením holandských šéfkuchařů Sergia Hermana a Nicka Brila, kteří byli dříve spojeni s tříhvězdičkovou restaurací Oud Sluis, která byla v roce 2013 zavřena.

Průvodce MICHELIN propůjčil hvězdu restauraci v lucemburském velkovévodství:  La Cristallerie v Lucemburku. Toto zařízení je přehlídkou tradiční kuchyně a chutných jídel a bohatou paletou chutí.

Průvodce MICHELIN Belgium & Luxembourg 2015 zahrnuje restaurací 159 Bib Gourmand z nichž je 34 nově zalistováno. Jedná se o restaurace, které nabízejí tříchodové menu v maximální ceně 37 EUR.

O průvodci MICHELIN

Díky stejnému a unifikovanému procesu výběru a hodnocení restaurací ve všech 24 zemích, kde vychází průvodce MICHELIN, je mezinárodním měřítkem pro gurmánské stravování. Všechny restaurace byly pečlivě vybrány známými inspektory Michelinu, kteří anonymně objíždějí své regiony a sbírají ty nejlepší adresy restaurací a hotelů. Najímáni lokálně, aby dobře rozumněli lokálním gastronomickým specifikům, následně velmi pečlivě vycvičeni pro hodnocení. Používají stejné metody, které značka Michelin používá už desetiletí. Pro zajištění nestranosti v hodnocení, inspektoři platí své výdaje. Hodnotí se pouze kvalita jídla, které je servírováno v průběhu návštěvy. Hlavními kritérii jsou: kvalita použitých surovin, příprava a výsledná chuť pokrmu, osobnost šéfkuchaře, hodnota za peníze, konzistence v průběhu času a v celé nabídce. Tato kritéria jsou dodržována všemi inspektory napříč celým světem. Proto má ocenění michelinskou hvězdou stejnou hodnotu, ať je to v Paříži, New Yorku nebo Tokiu.

Kontakt pro média: + 33 1 45 66 22 22